Aanpassing start zondag 25 september!!!!

Persbericht :

Texelstroom blijft langer uit de vaart

wo 21 sep 2022, 18:00 – Texelse Courant

 

TESO houdt de Texelstroom vooralsnog langer aan de kant in verband met een storing die zich zaterdagavond aan boord voordeed.

Dat heeft de veerdienst eind van de middag laten weten. Het ging om een storing die volgens TESO werd veroorzaakt door een kortstondige communicatiefout in de automatisering. Als gevolg daarvan viel het vermogen van de boot weg en dat mag zich volgens TESO niet nog een keer voordoen.

Volgens de veerdienst is er een technische modificatie nodig om te voorkomen dat een dergelijke communicatiefout zich opnieuw voordoet. Op het moment is het echter onduidelijk hoelang de levertijd van de benodigde onderdelen is en tot die tijd blijft de Texelstroom aan de onderhoudskade op ‘t Horntje liggen.

Het betekent dat vooralsnog enkel de Dokter Wagemaker in de vaart is. Dat is doordeweeks geen probleem, maar in en rond de weekenden kunnen er wachttijden ontstaan. De extra afvaarten van komende vrijdag 23 september tot en met maandag 26 september komen volgens TESO in elk geval te vervallen. Het is komend weekend het weekend van de Texel Halve Marathon en Texel Culinair, twee grote evenementen.

De storing deed zich zaterdagavond voor toen de boot in de fuik lag, waardoor het op dat moment geen consequenties had dat het vermogen wegviel.

Wat heeft dit voor gevolgen voor de Texel Halve Marathon?

Het uitvallen van onze startboot zorgt uiteraard voor enkele grote wijzigingen.

Na koortsachtig overleg met de directie van de TESO blijkt deze editie nu wel een zeer uniek karakter te krijgen: alle deelnemers op de 10 kilometer en de halve marathon starten vanaf de boot!

 

Dit vraagt om een aantal aanpassingen:

 

 • Om 13:15 starten alle deelnemers (uitgezonderd de 6 km) vanaf de Texelstroom. Deze veerboot is uit de vaart en ligt in de veerhaven van Texel.
 • De lopers die vanuit Den Helder naar Texel reizen nemen de boot van 12:30 uit Den Helder. Op vertoon van uw startnummer kunt u via de voetgangersloketten (dus niet via de auto-opstelstrook) de boot op. Het is niet toegestaan de autodekken te betreden.
 • U verlaat de boot op Texel vanaf de linkerzijde (boven en beneden) . Het is niet toegestaan om de boot via de autodekken te verlaten!
 • Aan de linkerzijde ziet u de (defecte) startboot liggen : de “Texelstroom”. Op weg naar de startboot kunt u kleding afgeven in op startnummer ingedeelde karren. Aldaar bevinden zich ook toiletvoorzieningen.
 • Via de noodbrug betreedt u de startboot op aanwijzingen van de medewerkers
 • Vanaf 12:30 wordt de Texelstroom “geladen” waarna rond 13:15 het startschot zal worden gegeven.
 • Wij raden begeleiders en/of volgers aan zoveel mogelijk met de fiets te komen. Begeleidende fietsers kunnen alleen via de rechterzijde de boot verlaten.

U kunt nog fietsen huren bij : https://vermeulen0001.cyclerent.com/.

Geef hierbij aan in het vak opmerkingen : THM 2022.

De huurfietsen zijn op te halen aan de rechterzijde van de boot op de parkeerplaats richting het NIOZ.

 • Texelse deelnemers en deelnemers die zich reeds op Texel bevinden gaan dus niet eerst naar Den Helder. Tot maximaal 12:45 kunnen zij de startboot betreden. Iedereen start dus vanaf de startlocatie op de Texelstroom. Deze startboot ligt in de haven op Texel.
 • Voor alle tijden die van belang zijn, geldt 45 minuten vertraging.
 • De 6 van Den Hoorn start dus ook om 13:15.
 • De Kidsrun start op om 11:00 uur. Deze starttijd is dus niet gewijzigd.
 • In Den Helder is het informatiepunt van de organisatie verplaatst voor het TESO-gebouw naast de voetgangersloketten. U kunt het informatiepunt herkennen aan de bestelbus van Mantje.
 • Tenslotte : u betreedt in Den Helder de boot via de voetgangers- en fietsersstrook richting de loketten.