Skip to main content

Uniek loopevenement met nautisch karakter

Homepage

Het was een prachtige halve marathon!

De editie van 2024 vindt plaats op zondag 29 september. De inschijving zal plaatsvinden op 1 februari 2024 om 00.00u

De Texel Halve marathon is een unieke loop met een nautisch karakter. Met de start vanaf de veerboot, lopend over het strand en door de duinen, door het bos en de finish in het gezellige centrum van Den Burg. Voor iedere loper is er een geschikte afstand, de halve marathon, een kwart marathon of de achtste marathon voor de beginnende of jeugdige loper. 

Een grootschalig loopevenement kan niet georganiseerd worden zonder inzet van vele vrijwilligers. De organisatie van de Texel Halve Marathon wil daarom als blijk van dankbaarheid iedere vrijwilliger één inschrijvingsmogelijkheid gunnen voor het opvolgende jaar. Voor jezelf of voor een familielid, vriend of collega. Op de dag zelf ontvang je een lunchpakket en een vrijwilligers t-shirt. Er zijn verschillende functies waar wij nog vrijwilligers voor zoeken. Wil je je aanmelden als vrijwilliger? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk de uitslag van 2023

Bekijk de foto's van de 2023-editie

Heb je jezelf al gespot?

Het parcours

Op zondag 24 september is het zover, de Texel Halve Marathon 2023, de mooiste halve marathon met een nautisch karakter. De start is uniek, vanaf de TESO-veerboot.

Er is een keuze tussen de halve en kwart marathon. Beide afstanden kunnen gelopen worden vanaf de boot of vanaf het eiland. Beide starten om 12.25, wanneer de scheepshoorn van de TESO-veerboot klinkt. Ook is er een achtste marathon, die start vanuit Den Hoorn. Alle afstanden eindigen in het centrum van Den Burg.

Meer info

Toeschouwers

Op de lopersboot die vertrekt vanaf Den Helder om 12.00u zijn alleen lopers toegestaan. Toeschouwers worden niet toegelaten. Ook gaan er geen auto’s mee op deze boot.  Wil je je loper aanmoedigen? Zorg ervoor dat je zeker de boot van 11.30u vanaf Den Helder naar Texel neemt. Wil je je loper in de loop van het parcours verder aanmoedigen? Huur een fiets! Via www.fietsverhuurtexel.nl kan je een fiets huren. Deze staan voor je klaar op de veerhaven. Op het strand is fietsen niet toegestaan!

Volg ons op Instagram

Lees meer …Homepage

 • Hits: 187551

Parcours

Het parcours

Start: De start is voor alle afstanden om 12.25.

1/2 Marathon

1/4 Marathon

1/8 Marathon

Reglement

Voorwaarden

Deelnemers:

Op zondag 29 september is het zover, de Texel Halve Marathon 2024, de mooiste halve marathon met een nautisch karakter. De start is uniek, vanaf de TESO-veerboot. Er is een keuze tussen de halve en kwart marathon. Beide afstanden kunnen gelopen worden vanaf de boot of vanaf het eiland. Beide starten om 12.25, wanneer de scheepshoorn van de TESO-veerboot klinkt. Ook is er een achtste marathon, die start vanuit Den Hoorn. Alle afstanden eindigen in het centrum van Den Burg.

Bootstarters halve marathon en kwart marathon:

Als je al op Texel bent op zondag neem je de boot van 11.30 vanaf ’t Horntje. De boot vaart om 11.30 naar Den Helder om daar de lopers van ‘de overkant’ op te halen. Vervolgens varen we om 12 uur gezamenlijk terug naar Texel en verzamelen we op het bovenautodek van de veerboot waar een feestband zorgt voor de nodige ‘warming-up’ muziek. De veerboot meert aan, de klep gaat open en de loop start onder het geluid van de scheephoorn van de TESO-boot.

Eilandstarters halve marathon en kwart marathon:

Zorg ervoor dat je uiterlijk om 12 uur op de veerhaven aanwezig bent. We verzamelen op het auto-opstelterrein op Texel. Als de TESO-boot op Texel aanmeert en de scheepshoorn klinkt, is ook de eilandstart. Via de auto-opgang loop je omhoog en voeg je je bij de andere lopers die van de boot afkomen.

Lopers van de achtste marathon van Den Hoorn:

De start is in het centrum van Den Hoorn om 12.25.  Zorg dat je uiterlijk 12.15 in Den Hoorn aanwezig bent.

Voor de lopers die al op Texel zijn:

Er gaan pendelbussen vanuit Den Burg, bushalte de Elemert naar de TESO-veerhaven. Deze pendelbussen rijden van 10u tot 11u en zijn gratis voor de lopers. Toeschouwers kunnen geen gebruik maken van de pendelbussen. De laatste pendelbus die vanaf de Elemert rijdt naar de TESO gaat door naar Den Hoorn voor de lopers van de achtste marathon. Deze bus vertrekt rond 12u vanaf de veerhaven.

Kleding:

Aan je startnummer zit een taslabel met nummer. Hang dit label aan je tas, waarin je je kleding hebt.
In Den Helder kan je tas worden ingeleverd bij de containers die staan bij het auto-opstelterrein. Op Texel staan de containers bij de voetgangersopgang aan de rechterzijde. In Den Hoorn is het ook mogelijk je tas in te leveren. Onthou de letter van de container waar je je tas hebt ingelegd. In Den Burg op het plein in de buurt van het podium kan je je tas weer ophalen. De tassen zijn gesorteerd op letter die je hebt onthouden (hopelijk). 

Na afloop:

De finish is voor alle afstanden in het gezellige centrum van Den Burg.
Na de finish is er op het finishterrein water, sportdrank en fruit beschikbaar. Masseurs van SIDO sportmassage zijn aanwezig op het finishterrein om de spieren weer wat los te maken. Voor pechvogels is ook de EHBO aanwezig. Als je je lopersshirt nog niet hebt opgehaald kan dat na de finish tegen inlevering van je shirtlabel die aan je startnummer zit. . Er is op het plein diverse horeca aanwezig met een hapje en een drankje om nog gezellig na te zitten met je medelopers of toeschouwers. Na afloop van de loop rond 15u zal de prijsuitreiking plaats vinden op het finishterrein.

Gevonden voorwerpen: Bij de finish, bij de kleding uitgifte, staat een tent van de organisatie. Daar kun je de voorwerpen, welke onderweg een andere route hebben genomen ophalen. Als ze daar gebracht zijn.


Douchen: Wil je na de finish douchen en omkleden? Bij Sporthal TXL aan de Emmalaan in Den Burg is dat mogelijk, op ongeveer 300 meter lopen van de finish. Er staan borden die de weg wijzen.


Terug naar de boot: Pendelbussen brengen je terug naar de TESO-boot. Deze rijden vanaf bushalte De Elemert. De laatste bus vertrekt daar om 18.00.

Reglementen

 • Artikel 1:

  De Texel Halve Marathon is een prestatieloop en wordt georganiseerd door de Stichting Texel Atletiek en gehouden onder auspiciën van AV Texel, lid van de Atletiekunie. Het wedstrijdreglement van de Atletiekunie is van toepassing op het evenement.

 • Artikel 2:

  De deelnemers en volgers in auto, op de motor of fiets zijn verplicht om aanwijzingen van organisatie en politie onmiddellijk op te volgen.

 • Artikel 3:

  Het volgen van de prestatieloop in auto’s en op motoren is uitsluitend mogelijk wanneer men in het bezit is van een ontheffingsvignet van de organisatie. Fietsers kunnen in beperkte mate de lopers volgen. Het is niet toegestaan om deelnemers op enige wijze te begeleiden en/of uit de wind te houden.

 • Artikel 4:

  Alle deelnemers ontvangen één startnummer met achterop een tijdregistratiechip. Het is verplicht het startnummer zichtbaar en ongevouwen op de borst te dragen. Genodigde lopers mogen hun startnummer niet overdragen aan een andere deelnemer.

 • Artikel 5:

  De deelnemers dienen zich aan het door het organisatie aangegeven parcours te houden. Zij moeten als deelnemer herkenbaar zijn.

 • Artikel 6:

  Het niet opvolgen van artikel 3, 4 of 5 kan tot diskwalificatie van een deelnemer leiden.

 • Artikel 7:

  Deelnemers van boot- en eilandstart zijn verplicht om minimaal 5 minuten voor de start in het startvak (voor de boot is dat het bovenste autodek) aanwezig te zijn.

 • Artikel 8:

  De start van de prestatieloop vindt plaats na het afmeren van de veerboot in de haven van ’t Horntje. Op het geluidsignaal van de boot zullen de prestatielopers van boot en eiland kunnen starten.

 • Artikel 9:

  Voor een betere doorstroming op het parcours dienen langzamere lopers zoveel mogelijk rechts te houden, zodat er links ingehaald kan worden.

 • Artikel 10:

  De registratie van de gelopen tijden van de prestatieloop wordt bepaald op aankomst en bruto tijden. De netto tijden zullen achteraf in de uitslagenlijst zichtbaar worden gemaakt.

 • Artikel 11:

  Er zijn 3 overall prijzen bij de mannen en vrouwen op de halve marathon en de kwart marathon. Daarnaast zijn er prijzen in de diverse categorieën. Tevens zijn er premies beschikbaar voor het verbeteren van het parcoursrecord op beide afstanden.

 • Artikel 12:

  Bij de 21,1 km geldt een tijdslimiet van 150 minuten (2,5 uur) nadat de laatste loper de start is gepasseerd. Bij overschrijding van de limiet kunt u uit de prestatieloop worden genomen. Dat wil zeggen dat u voor eigen risico loopt en dat uw tijd niet meer wordt geregistreerd bij aankomst.

 • Artikel 13:

  De organisatie wijst elke verantwoording van de hand in geval deelnemers of meerijdende begeleiders ziekte of een ongeval overkomt. Dit geldt ook voor vermissing van goederen van deelnemers en begeleiders.

Volg ons op Instagram

Lees meer …Parcours

 • Hits: 22686

Contact

Correspondentie adres:

Secretariaat Texel Halve Marathon
p.a. Hoornderweg 17
1791 PM Den Burg - Texel
Nederland

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bankgegevens

Rabobank
IBAN NL54RABO0129886351
t.a.v. Stichting Atletiek Texel
International payments-BIC: RABONL2U

Contact

Stuur ons een bericht via het formulier:

Fotogalerij

Lees meer …Contact

 • Hits: 3380

Ons team

Correspondentie adres:

Secretariaat Texel Halve Marathon
p.a. Hoornderweg 17
1791 PM Den Burg - Texel
Nederland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bankgegevens

Rabobank
IBAN NL54RABO0129886351
t.a.v. Stichting Atletiek Texel
International payments-BIC: RABONL2U
Website: www.texelhalvemarathon.nl

Ons team

Organisatie comité

 • Nico Erwich, voorzitter
 • Didy Boerhorst, secretariaat
 • Ingrid Witte, vrijwilligers
 • Anita Rab, financiën
 • Klaas van der Duim, parcours & materiaal
 • Peter ter Burg, inschrijvingen en wedstrijdsecretariaat
 • Mariska Pol, sponsors en pr
 • Connie Joling, kidsrun

Comité van aanbeveling

 • Cees de Waal, directeur TESO
 • German da Silva, tweevoudig winnaar New York Marathon

Lees meer …Ons team

 • Hits: 3600

Meer artikelen …

© 2023 halvemarathontexel.nl | website door webjongens.nl