Texel Halve Marathon Vrijwilligers

Hoornders staan klaar voor massale doorkomst lopers

Als er een onderdeel is waar de THM-organisatie zich niet druk over hoeft te maken, is het de doorkomst in Den Hoorn. Daar zorgen Hoornder Joop Groeskamp en dochter Natasja Koopman voor een vlekkeloze organisatie. Ruim 40 inwoners zetten zich daar graag in om de doorkomst niet alleen goed maar ook gezellig te laten verlopen.

Joop is vanaf het allereerste uur door de organisatie betrokken bij het evenement. “Het eerste jaar kwam Cees Goslinga namens het bestuur overleggen over de indeling van Den Hoorn en heb ik heb geholpen en geadviseerd. Toen leek het me eigenlijk best leuk om de organisatie binnen het dorp zelf te regelen. Dat heb ik in de tweede editie met Natasja opgepakt.”

Al in augustus begint het duo met de voorbereidingen. Verkeersregelaars benaderen, mensen voor drinkposten regelen en voor de op- en afbouw. ‘Rayon Den Hoorn’ begint bij de post op het Molwerk/Watermolenweg en eindigt voor de 10 kilometer bij de post Westerweg/Hemmerkooi en voor de halve marathon bij Klif/Rommelpot.

Daarnaast organiseren de Hoornders ook de start van de 6 kilometer vanaf dorpshuis De Waldhoorn. “Ook daar hebben we mensen voor nodig. Starter, speaker, voorfietsers, bagagevervoerder. Doordat in Den Hoorn de mensen dicht bij elkaar lopen, zijn bij de drinkposten veel vrijwilligers nodig. Ieder jaar lukt ons dat goed. Het grote voordeel is dat in ons dorp alles met zo’n dertig tot veertig minuten weer voorbij is. Dat maakt ook dat de meeste posten er het volgende graag weer bij zijn.”

Op de dag zelf is Joop te vinden op het dorpsplein, waar de lopers voor de 10 en 21.1 kilometer worden gescheiden. “Ik sta aan het eind van het hek bij de splitsing. Een prachtige plek. Ons muziekkorps DEK dat speelt, een vol terras bij Inn de Knip en blije gezichten van de lopers. Voor mij is dat het mooiste moment van de dag.”

Texel Halve Marathon is een strakke, goed georganiseerde wedstrijd

Texelfans waren ze al, maar sinds hun ontdekking van de Texel Halve Marathon (THM) is ons eiland helemaal favoriet bij Titia (60) en Dirk Jan Zeedijk (63) uit Hengelo. Al jaren kwamen ze hier met h un dochters Irene en Esther op vakantie, toen Dirk via Texelaar Benno Bakker hoorde dat er een atletiekvereniging op het eiland was. De fanatieke loper met Texelse roots (zijn overgrootouders waren Texelaars, red.) werd lid en hoorde over de THM.

“Helaas kon Dirk de eerste editie niet meedoen, omdat hij de marathon van Berlijn ging lopen. Dat vond hij erg jammer”, vertelt echtgenote Titia. Doordat Dirk al regelmatig meedeed met de Texelse zomerloopjes, was Titia als trouwe supporter verzeild geraakt in het vrijwilligerscircuit. “Ze hadden wel eens een post tekort en zo ben ik erin gerold.”

Vastbesloten om de tweede editie van de Halve niet te missen, werd de accommodatie al vroegtijdig vastgelegd en stond Dirk aan de start, terwijl Titia op zondag met een grote lach op haar gezicht shirts stond uit te delen aan de deelnemers. Sindsdien hebben de tukkers geen editie meer gemist. “We vinden het zo’n geweldig evenement. Een strakke wedstrijd. Goed georganiseerd.”

Ook dit jaar loopt Dirk de 21 kilometer en is ook de oudste dochter Irene van de partij. Ze staat ingeschreven op de 10 kilometer. En Titia? “Wat denk je, ik staat bij de shirts! Dat wil ik voor geen goud missen. Ik vind het een eer om te mogen doen. De datum staat dik onderstreept in de agenda.”

 

Ook vrijwilliger worden van de Texelse Halve Marathon?
Meld je aan via info@texelhalvemarathon.nl en maakt ook deel uit van de leukste loopje van Nederland!

Sponsoren

Ondersteuning