Texelse Energie: Volkoren Pasta van Texel

Texel Energie: Volkoren pasta van Texel

Wat geweldig je loopt op Texel, je eet van Texel. Pasta is voor jou als hardloper de beste keuze ter voorbereiding van je wedstrijd. Er zitten veel koolhydraten in die je loop energie zullen geven. Texelse volkoren pasta bevat nog eens extra veel koolhydraten. Tijdens het lopen kom je zelfs langs de landerijen van Lap. Want Jelle en Wouter Lap zijn de bedenkers van Texelse pasta (www.texelsepasta.nl). Van graan tot eindproduct, graan van harde tarwe wat op Texel groeit, op Texel verwerkt wordt tot pasta en door lopers gegeten wordt ter voorbereiding op de Halve Marathon van Texel.

Bij lange afstanden met hoge snelheid verbruik je veel energie, je bloedsuikerspiegel daalt sneller. Om de voorraden van o.a. glycogeen, (suikers die in (spier)weefsel en de lever zijn opgeslagen op peil te houden heb je meer koolhydraten nodig dan de gewone hoeveelheden koolhydraten wat in ons basis voedsel zit.

Texelse volkoren pasta bevat deze extra hoeveelheid koolhydraten en dragen bij aan een stabiele suikerspiegel in het bloed. Ze geven de brandstof aan de spieren die nodig zijn bij het hardlopen. Het advies is dan ook eet 3 tot 6 maaltijden met voldoende koolhydraten en haal deze uit voedingsmiddelen die goed te verteren zijn en het liefst biologisch. (Eet dus even geen peulvruchten, uien, koolsoorten, prei en paprika). Uiteraard kun je variƫren met alle pasta soorten maar ook rijst is geschikt.

 

Annette Van RuitenburgWat eten we voorafgaande aan de wedstrijd

Eet voorafgaande aan de wedstrijd 4-5 dagen koolhydraatrijk te eten, pasta, rijst met veel groenten, vis, mager vlees.

Voor de wedstrijd kun je gerust 2-3 uur normaal eten. Maar eet twee uur voor de inspanning geen ‘grote’ maaltijd meer. Het kan dan niet allemaal meer goed worden verteerd. Een licht verteerbare maaltijd, koolhydraatrijk, vezelarm en het liefst ook vetarm (Een vetrijke maaltijd is niet goed verteerbaar en daar kan je last van krijgen. Maak een smoothie met fruit en yoghurt bijvoorbeeld of eet een banaan, avocado of plak ontbijtkoek, boterham met appelstroop. Yoghurt met ontbijtgranen of melk met havermout of muesli, liefst nacht van te voren in melk laten weken kan ook. Zorg ervoor dat wat je drinkt niet te koud is.

Wat te eten tijdens het hardlopen.

Loop je langer dan een uur en intensief is, dan is het aan ter raden je energievoorraden op peil houden, eet dan iets kleins als krentenbollen, bananen, ontbijtkoek, mueslirepen, rozijnen, dadels.

Herstellen

Natuurlijk willen we na het lopen weer snel herstellen, rust maar ook goede voeding hoort daarbij. De koolhydraten dienen weer aangevuld te worden. Nou dat kan dus met de Runnersmaaltijd van de Lindenboom met Texelse pasta!

Eiwitrijke drankjes, chocolademelk of yoghurt drank zijn ook is heel geschikt.

Novalishoeve yoghurt met vlierbloesemsiroop of aardbei siroop van de zelfpluktuin bijvoorbeeld.

Sponsoren

Ondersteuning